Artikkelit: Yrittäjyys

Kokemuksia Isoltasta - KAREhair

Petriina Reinvald KAREhairista kertoo, miten Isoltan ja eTaskun käyttö ovat helpottaneet yrityksen myyntiedustajien työtä.

Kokemuksia Isoltasta - Elinvoimala

Jaana Aaltonen kertoo Elinvoimalan toiminnasta ja kokemuksistaan Isoltan sekä eTaskun yhteiskäytöstä yrityksensä taloushallinnon hoidossa.

Kokemuksia Isoltasta - Sandstorm Events

Laura Sandström kertoo yrityksensä, Sandstrom Events, toiminnasta ja kokemuksistaan Isoltan sekä eTaskun käytöstä yritystoimintansa tukena.

VAT-numero, ALV-numero ja Y-tunnus – nämä asiat laskutustermeistä on hyvä tietää

Kun olet lähettämässä laskua asiakkaalle tai ostamassa palveluita ulkomaiselta yritykseltä, saatat törmätä termiin ALV-numero eli englanniksi VAT-number.

Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät, mitä VAT-numero eli arvonlisäverotunniste tarkoittaa, milloin sitä käytetään ja miten se eroaa y-tunnuksesta.

YEL-lakimuutos – Mitä eläkelain uudistus tarkoittaa pienyrittäjälle?

1.1.2023 voimaan astunut yrittäjän eläkelain muutos mietityttää monia pienyrittäjiä. Miten muutokset vaikuttavat yritystoimintaan?

Eläkevakuutuksen työtulon määrittelyä tarkennetaan ja eläkeyhtiötä velvoitetaan jatkossa tarkistamaan yrittäjän työtulot kolmen vuoden välein. Kokosimme artikkeliin yhteenvedon lakimuutoksesta ja sen vaikutuksista pienyrittäjille.

Yrittäjän sanakirja – sanasto yrittäjyyteen ja laskuttamiseen

Yrittäjyydessä ja laskuttamisessa tulee paljon vastaan termejä joihin ei välttämättä muuten törmää. Teimme listan yleisimmistä termeistä liittyen yrittäjyyteen ja laskutukseen.

Yrittäjätarina: Luovan alan yrittäjän inspiraatiot kumpuavat lapsiarjesta ja luonnosta

Kuvataiteilija Giannetta Porta tiesi jo pienenä haluavansa luovaan ammattiin. Nelisen vuotta yrittäjänä työskennelleen Portan projektit vaihtelevat laidasta laitaan, mutta kaikkein mieluiten hän kuvittaa lastenkirjoja.

Isän esimerkki vei yrittäjäksi metsäalalle

Yrittäjätarina: 52-vuotiaalle Esko Survoselle tulee ensi vuonna täyteen toinen täysi vuosikymmen yrittäjänä. Monipuolisesta työhistoriasta on ollut turkulaiselle suuri apu, sillä metsätöiden lisäksi palveluvalikoimaan kuuluu työtehtäviä muiltakin toimialoilta.

Yrittäjätarina: Treenit vedetään siellä, missä asiakas haluaa

Fysioterapeutti ja personal trainer Johannes Hesso ryhtyi yrittäjäksi, kun hän halusi tarjota asiakkaille aiempaa yksilöidympiä harjoitteita juuri heille sopivissa olosuhteissa. Työssä parasta ovat tilanteet, joissa jo kertaalleen kipujen takia liikunnan lopettanut asiakas palaa entistä ehompana rakkaan harrastuksensa pariin.

Yrittäjätarina: Vesien ääreltä puutarha-alan yrittäjäksi: ”Työpäivän jälkeen ei tarvitse paljon unta houkutella”

Yrittäjän tarina: Haminan Pyhällössä asuva kotkalaistaustainen Marika Pennanen päätti ryhtyä yrittäjäksi, kun virkapaikka Puolustusvoimien merivalvojana siirtyi kotikonnuilta pääkaupunkiseudulle. Päivät uudella toimialalla venyivät varsinkin alussa pitkiksi, mutta vuosien mittaan Pennanen on oppinut, että aivan joka paikkaan ei tarvitse yrittäjänkään venyä.

Yrittäjätarina: Drone lentää sinne, minne ihmisen ei kannata mennä

Dronejen lennätys on yleistynyt Suomessa nopeasti, mutta harrastustoiminnan lisäksi kauko-ohjattavia lennokkeja ja koptereita hyödynnetään paljon myös ammattikäytössä. Vantaalaisen Viasor Oy:n 31-vuotias perustaja ja toimitusjohtaja Markus Nätti tarjoaa yrityksensä kautta kamerakuvauspalveluja teollisuuden alojen tarpeisiin

Yrittäjätarina: Perheyrittäjänä viinien parissa

Tamperelaisella Teiskon viinitilalla on valmistettu viinejä 1990-luvun lopulta lähtien. Viime vuonna yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos, kun Kaisa Auer hyppäsi äitinsä perustaman perheyrityksen ohjaksiin. Yrittäjyydessä naista kiehtovat eritoten työn monipuolisuus sekä asiakkailta tuleva lämmin palaute.

Yrittäjätarina: “Pienestä asti on ollut ajatus, että haluan itsekin olla joskus yrittäjä

Nivalalainen Arttu Kiviniemi perusti yrityksensä KK-Machine Oy:n jo parikymppisenä. Yrittäjävanhempien poikaa ovat aina kiinnostaneet erilaiset koneet, joten omaa toimialaa ei tarvinnut pitkään miettiä.

Yrittäjätarina: ”Tajusin lopulta, että kokopäiväinen toimistotyö ei sovellu minulle”

Kuopiolainen Ville Mättö aloitti muutama vuosi sitten yrittäjänä teollisuuden alan asennus- ja kunnossapitotöiden parissa. Yrittäjäksi Mätön ajoi halu päästä takaisin toimistohommista käytännön töihin. Nyt suunnitelmissa on jo yritystoiminnan laajentaminen.

Yrittäjätarina: "Vaikeita aikojakin on ollut, mutta päivääkään en ole katunut yrittäjäksi lähtöä"

Espoolainen Henkka Hurme Inspirations Oy on toiminut remonttien ja saneerausten parissa jo 17 vuotta. Yrittäjä itse kertoo, että luova nimivalinta antoi liikkumavaraa yrityksen alkuvuosille, jolloin toimiala ei vielä ollut 100-prosenttisesti täsmentynyt.

Kirjaimellisesti palkitsevaa yrittäjyyttä

Anna-Maria Virtanen hyppäsi yhdeksän vuotta sitten tuntemattomaan, kun hän yhdessä miehensä kanssa osti Tampereen Kalevassa sijaitsevan palkintoliikkeen liiketoiminnan. Kantavana voimana vuosien varrella ovat olleet asiakkaat, jotka edustavat urheiluseurojen lisäksi muun muassa yrityksiä ja julkishallinnon organisaatioita.

Yrittäjätarina: Työturvallisuus syntyy korvien välissä

Turvallisuuskoulutuksia järjestävän Rescue Training House Oy:n yrittäjä Harri Karlenius tietää, että turvallisuus on ennen kaikkea asennekysymys. Koulutusalalle hän päätyi aikoinaan ystävänsä pyynnön seurauksena.

Yrittäjätarina: Ensiapukouluttaja tuntee työpaikkojen riskit

Tamperelainen Kari Larinsaari on tehnyt pitkän uran yrittäjänä hieronnan ja ensiapukoulutusten parissa. Kädentaidon ammattilainen kertoo, että suurin motivaatio työhön löytyy halusta palvella ihmisiä.

Palo omaa lajia kohtaan ajoi yrittäjäksi: ”En enää voisi kuvitella muuta vaihtoehtoa”

Kun oman suosikkilajin harrastusmahdollisuudet kotipaikkakunnalla jättivät toivomisen varaa, Marianne Katila päätti itse tarttua toimeen. Tuloksena syntyi akrobatia- ja tankotanssitunteja Seinäjoella tarjoava Pole and Power.

Yrittäjätarina: Keravan kasvatti päätyi vesialan yrittäjäksi sattumien kautta

Pirkanmaan Vedenkäsittely Oy:n Hannu Haanpäällä tulee pian täyteen yhdeksän vuotta yrittäjänä. Vuodet oman yrityksen parissa ovat kehittäneet muun muassa paineidensietokykyä, ajankäytön hallintaa sekä fokuksen pitämistä oikeissa asioissa.

Yrittäjätarina: Floristin työssä asiakkaat kohdataan niin iloissa kuin suruissa

Floramore Oy:n yrittäjä Tanja Lähdeaho on työskennellyt kukkien parissa neljällä eri vuosikymmenellä, joten toimialan muutokset ja haasteet ovat vuosien varrella tulleet erittäin tutuiksi. Asiakkailta tulevaan lämpimään palautteeseen porvoolaisnainen ei silti kyllästy koskaan.

Yrittäjätarina: Löysin kutsumukseni postinjakoreitillä

Jo usean vuoden ajan meillä Isoltalaisilla on ollut ilo seurata Marin hyväntuulista yrittäjyyttä. Oikeastaan ihan sieltä alusta saakka. Nyt esittäytyy oiva mahdollisuus myös teille muille tutustua Mariin ja Marin Hyvinvointilaan.

Yrittäjätarina: Startupin perustajaksi opiskelujen ja lapsiarjen keskeltä

Olen Inkeri Borgman ja toimin Gigle nimisessä startupissa yrittäjänä yhdessä puolisoni Jannen kanssa.

Gigle on palvelu, joka tuo esiintyjät ovellesi napin painalluksella - helppoa kuin taksin tilaaminen. Yrityksille, tapahtumatoimistoille ja yksityishenkilöille tarjoamme siis mahdollisuuden löytää ja ostaa esiintyjän eri tilaisuuksiin. Esiintyjille sekä välittäjätoimijoille tarjoamme digialustan, jossa he saavat palvelunsa esille ja välittömästi ostettavaksi.

Yrittäjätarina: Pilvipalvelujen parista ammattivalokuvaajaksi

Miten IT-alalla toiminut ekonomi Harri Rauhanummi päätyikin valokuvausalan ammattilaiseksi ja yrittäjäksi?

Hissipuhe esimerkkejä

Joka kerta, kun joku kysyy sinulta "Mitä teet työksesi?" olet käytännössä “hissipuhelussa.” Kun kysyjä kuulee olevasi yrittäjä, hänen seuraava kysymyksensä on 99% todennäköisyydellä "Mitä yrityksesi tekee?". Näiden kysymysten varalle on siis hyvä olla valmiina lyhyt ja ytimekäs, mahdollisimman kuvaava ja ymmärrettävä vastaus. Eli hissipuhe.

Kun tulee alallaan tarpeeksi osaavaksi, kannattaa tehdä töitä itselleen

Rakennusala on kiehtova. Alalla on enemmän yrittäjiä suhteessa työntekijöihin kuin melkein millään muulla toimialalla. Miksi? Ehkäpä Rakennus Ruissalo Oy yrittäjä Julius Ruissalo osaa valottaa asiaa oman tarinansa kautta.

Asiakaskokemuksia: Sähkö Lux sähköisti taloushallintonsa

Sähkö Lux on pääkaupunkiseudulla toimiva, luotettavaa kumppanuutta tarjoava sähköalan yritys. Heidän asiakkaitaan ovat kotitaloudet sekä taloyhtiöt, kiinteistöt ja pienet yritykset.

Yrittäjätarina: Personal Trainer Mira Rosenberg

Suomi täytti tänä vuonna 100 vuotta. Lähdimme selvittämään, minkälaisia yrittäjätarinoita näihin vuosiin mahtuu. Erityisesti meitä kiinnostavat kysymykset: Mistä kaikki alkoi? Mitkä olivat sattumat, toiveet ja halut, jotka ajoivat yrittäjäksi? Tällä tavalla ehkä löydämme jotain ajassa kestävää – mikä oli kantava voima 100 vuotta sitten ja mikä voi vielä kestää seuraavatkin 100 vuotta.

Artikkelisarjassamme suomalaisista yrittäjistä vuorossa haastattelu Personal Trainer Mira Rosenbergin kanssa. Hän jakaa tarinansa siitä miten omiin vahvuuksiin kannattaa luottaa, ennakkoluuloista huolimatta, koska siitä todellakin voi syntyä menestyvä yritys.

Yrittäjätarina: MyAgent etäasistenttipalvelun perustajat

Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Päätimme lähteä selvittämään, minkälaisia yrittäjätarinoita näihin vuosiin mahtuu. Erityisesti meitä kiinnostavat kysymykset: Mistä kaikki alkoi? Mitkä olivat sattumat, toiveet ja halut, jotka ajoivat yrittäjäksi? Tällä tavalla ehkä löydämme jotain, mikä on ajassa kestävää – mikä oli kantava voima 100 vuotta sitten, ja mikä voi vielä kestää seuraavatkin 100 vuotta.

Yrittäjätarina: Esko Männistö ja Suomen vaakuna

Suomi täyttää tasan puolen vuoden kuluttua 100 vuotta. Päätimme lähteä selvittämään, minkälaisia yrittäjätarinoita näihin vuosiin mahtuu. Erityisesti meitä kiinnostavat kysymykset: Mistä kaikki alkoi? Mitkä oli sattumat, toiveet ja halut, jotka ajoivat yrittäjäksi? Tällä tavalla ehkä löydämme jotain, mikä on ajassa kestävää – mikä oli kantava voima 100 vuotta sitten, ja mikä voi vielä kestää seuraavatkin 100 vuotta.

6 jokaista menestyvää kasvuyritystä yhdistävää asiaa

On uskomattoman virheellisesti yleisesti hyväksyttynä tosiasiana pidetty, että 9/10 startupista epäonnistuu. Kaikista perustetuista yrityksistä toisaalta noin puolet lopettaa toimintansa ensimmäisten vuosien aikana. Samaan aikaan jokainen aloittava yrittäjä ja etenkin kaikki huippukiinnostavaa startuppia rakentavat tiimit uskovat väistämättömään menestykseen. Mikä tässä yhtälössä ei toimi? Miksei jokainen aloittava yritys tai globaaliin skaalautuvuuteen tähtäävä startup voita asiakkaita puolelleen? Tai positiivisen kautta: Mikä tekee voittavan startupin?