Kuinka myydä myyjälle?

Kaisa Paasto on aloittanut myynnin tekemisen jälleenmyyjille ennakkoluulottomasti ja saanut myös tuloksia aikaiseksi. Kaisalla ei ollut kokemusta myynnistä ennen Malva Mein perustamista. Keskustelimme myyntityön tekemisestä.

Kaisa tekee kuluttajille suunnattua myyntiä messuilla, verkkokaupassa ja jälleenmyyjien kautta. Kaisan varsinainen myyntityö keskittyy jälleenmyyjiin, jotka myyvät tuotteita eteenpäin. Malva Meillä on noin kymmenen jälleenmyyjää ja myytiä Kaisa on tehnyt noin parinkymmenen eri jälleenmyyjän kanssa. Myyntitilanteet ovat tapahtuneet kasvotusten, koska uutta tuotetta on hankala myydä puhelimessa. Kaisa on kokenut paikan päällä myynin tehokkaammaksi keinoksi myydä kuin sähköpostin tai puhelimen välityksellä.

Tuotteet, jotka ovat tapaamisessa mukana, käyvät yleensä parhaiten kaupaksi. Jälleenmyyjille on tärkeää nähdä varsinaiset tuotteet konkreettisesti. Kuvastosta näytetyt tuotteet eivät ole niin kiinnostavia, kuin ne, joita voi esitellä suoraan paikan päällä.

Myyminen ei ole ollut helpointa työtä, mutta jälleenmyyjille on ollut helpompaa myydä kuin suoraan kuluttajille esimerkiksi messuilla. Jälleenmyyjät katsovat tuotteita eri tavalla ja eri näkökulmasta kuin kuluttajat, jolloin kaupankäynti heidän kanssaan on erillaista ja hieman helpompaa kuin varsinaisen loppukäyttäjän. Jälleenmyyjille tärkeitä asioita on tuotteen houkuttelevuus, tuotteen sopivuus liikkeeseen ja tietysti hinta.

Paikan päällä tehtävässä myynnissä kaupat syntyvät heti tai ei ollenkaan. Kaisalla on mukana aina tilauslomake potenttiaalista tilausta varten eli kauppa täytyy lukita heti tapaamisessa. Ensimmäinen tilaus on yleensä pienempi testitilaus. Pienempi tilaus on jälleenmyyjälle hyvä, koska se mahdollistaa tuotteen myynnin kokokeilun. Toisaalta tuote ei saa silloin niin paljon näkyvyyttä vaan tuppaa jäämään piiloon muiden tuotteiden taakse.

Osa Kaisan jälleenmyyjistä ovat tehneet uusintatilauksia. Uusintatilaukset eivät ole tulleet suoraan vaan aloite on tullut Kaisan puolesta. Uutta myyntiä on pitänyt siis tehdä vanhoille asiakkaille.

Jälleenmyyjille myynnissä Kaisa pitää tärkeänä asettaa itsenä jälleenmyyjän asemaan ja miettimään myyntiargumentit siltä kannalta. Milla tavalla ja mistä syystä jälleenmyyjän on helppo myydä tuotetta eteenpäin. Myyntitapaamiseen kannattaa varata tilauslomakkeet, koska tärkeää on saada lyötyä kauppa lukkoon heti tapaamisessa. Vinkkinä Kaisa mainitsee suositus OVH-hinnan esittämistä myyntitilanteesta.