Taikuuden talous

When there is magicTapasimme taikuri Joni Pakasen Linnanmäen Peacock-teatterissa. Tapaamisen aiheena oli taloushallinto keikka-alalla. Tässä Jonin kokemuksia taloushallinnosta yrittäjänä.

Pienyrittäjänä Joni pitää työssään talouden hoitamista melko helppona. Varsinkin jos vertaa suurempien yritysten talousarkeen. Joni ei työssään seuraa kovinkaan paljon yrityksen taloutta, koska hän toimii toiminimellä yksinyrittäjänä ja toimiala (esittävät taiteet) ei edellytä ALV-maksuja.

Pääsääntöinen talouden seuranta tapahtuu kerran vuodessa, kun kirjanpitäjä toimittaa kirjanpitoaineiston. Joni vertaa kirjanpitäjän lähettämiä raportteja pariin aikaisempaan vuoteen. Eli seuraa sen avulla, mihin suuntaan yrityksen talous on mennyt. Joni seuraa myös Arkhimedeksesta jonkin verran, mielenkiinnon mukaan, eri tuotteiden menekkiä. Pientä vertailua edellisiin kuukausiin ja vuosiin.

Kuukausitasoinen talouden seuranta ei suoraan motivoi Jonia kehittämään toimintaansa, koska Joni on enemmän taiteilija kuin bisnesmies. Tulojen ja kulujen seuranta ei ole Jonille se juttu, minkä takia hän tekee työtään, vaan työ itse. Joni elää hyvin työllään, joka mahdollistaa myös vapautta talouden seurannasta. Hiljaisempina kausina on aikaa kehittää itseään ja toimintaansa taikuuden parissa, kun ei ole täysin sidottu yrityksen talouteen ja tuloksiin.

Joni on hyvä esimerkki siitä, että yrittäjyys ei ole pelkästään toimistotyötä, paperisotaa ja myyntiä. Kun yritystoiminnan saa tarpeeksi kannattavaksi, voi keskittyä vapaasti vaan omaan työhönsä ja sen kehittämiseen. Yrityksen taloushallinto ei vie loputtomasti aikaa jos siihen ei halua panostaa.

Vaikka taloushallinto ei ole iso osa Jonin arkipäivää, yrittäjänä se on kuitenkin hänelle tärkeää. Pienyrittäjän on hyvä tietää oman yrityksesä taloudesta ja kirjanpidosta vähintään perusasiat. Ei pidä olla täysin sokea talouteen liittyvissä asioissa ja luottaa pelkästään kirjanpitäjään ja tilinpäätöksiin. Yrityksen taloudelliseen tilanteeseen on helpompi vaikuttaa, kun siitä on perillä. Joni käy läpi joka kuukausi tiliotteen, kuitit ja tietyt kohdat tuloslaskelmista. Tällöin on helpompi pysyä kärryillä siitä, mitä aineistoa kirjanpitäjälle on menossa.

Ota käyttöön ilmainen laskutusohjelma

Arkhimedes-laskutusohjelma

Hallitse myyntejäsi ja asiakkuuksiasi ilmaisella Isolta Arkhimedes-laskutusohjelmalla. Maksa vasta laskumääräsi kasvaessa.

Ota heti käyttöön tai Lue lisää