Taloushallinnon arki myymälässä

Janssi & MinssiReilun vuoden yrittäjänä toiminut Kati Siponen kertoo myymälän taloudenhallinnon arkirutiinien kokemuksistaan.

Katin arkipäivän pääsääntöisiä taloudenhallinnon rutiineja ovat koti- ja ulkomaan ostolaskujen sekä kirjanpitoaineiston käsittely.

Mahdollisimman moni kotimaan ostolaskuista tulee sähköisinä laskuina verkkopankkiin, joista osa menee suoraan tililtä maksuun ja osa pitää erikseen hyväksyä. Ulkomaan ostolaskut pitää kaikki laittaa maksuun erikseen, mutta verkkopankki on tässäkin kätevänä apuna. Kati ottaa kaikista laskuista kopiot omaa arkistointia varten, sillä alkuperäiset laskut menevät maksun jälkeen kirjanpitäjälle. Kirjanpitäjälle menee myös joka kuukauden lopulla maksupäätteen raportti.

Laskujen käsittely sujuu vaivattomasti, sillä Kati työskenteli laskujen parissa ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Kaikki muu yrityksen taloudessa tulikin sitten uutena asiana. Talouden hoitamisen tueksi Kati suosittelee hyvän kirjanpitäjän hakkimista. Kirjanpitäjä hoitaa veroilmoitukset ja ilmoittaa ALV-maksujen summat sekä eräpäivät. Kirjanpitäjä toimii tukena kaikissa verotukseen liittyvissä asioissa ja konsultoi yrityksen taloudellista tilannetta.

Vinkkinä taloushallintoon Kati mainitseen yrityksen alkuvaiheen lukujen ja laskelmien viilausta. Vaikka tuloja ja menoja ei voi täysin ennustaa, niin pohjatyö ensimmäiselle vuodelle kannattaa tehdä mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja kattavasti. Ensimmäisen vuoden jälkeen voi kuitenkin verrata arviota ja varsinaista tulosta joka antaa pohjaa seuraavan vuoden lukuihin.

Ota käyttöön ilmainen laskutusohjelma

Arkhimedes-laskutusohjelma

Hallitse myyntejäsi ja asiakkuuksiasi ilmaisella Isolta Arkhimedes-laskutusohjelmalla. Maksa vasta laskumääräsi kasvaessa.

Ota heti käyttöön tai Lue lisää