Yrittäjätarina: Personal Trainer Mira Rosenberg

Suomi täytti tänä vuonna 100 vuotta. Lähdimme selvittämään, minkälaisia yrittäjätarinoita näihin vuosiin mahtuu. Erityisesti meitä kiinnostavat kysymykset: Mistä kaikki alkoi? Mitkä olivat sattumat, toiveet ja halut, jotka ajoivat yrittäjäksi? Tällä tavalla ehkä löydämme jotain ajassa kestävää – mikä oli kantava voima 100 vuotta sitten ja mikä voi vielä kestää seuraavatkin 100 vuotta.

Artikkelisarjassamme suomalaisista yrittäjistä vuorossa haastattelu Personal Trainer Mira Rosenbergin kanssa. Hän jakaa tarinansa siitä miten omiin vahvuuksiin kannattaa luottaa, ennakkoluuloista huolimatta, koska siitä todellakin voi syntyä menestyvä yritys.

Kun koulunpenkki ei kiinnostanut ja omaa paikkaa ei tahtonut löytyä

Mira kertoo olleensa pienestä pitäen pieni, herkkä ja hauras, mutta samalla hyvin sitkeä ja periksiantamaton. Koulussa lukihäiriöstä kärsinyt oppilas ei meinannut oppia lukemaan ja kirjoittaminen tuotti tuskaa. Matematiikka oli vaikeaa, eikä kieltenkään opettelu ollut Miran vahvuuksia. Urheilu ja liikkuminen sen sijaan on aina ollut Miran vahvuus ja intohimo.

Mira kertoo saaneensa urheilun kautta onnistumisen tunteita ja siinä hän tiesi olevansa hyvä. Se oli vastapainoa vaikeaan koulunkäyntiin. Lukion suoritettuaan Mira lähti Australiaan yksin vuodeksi ennen kuin halusi pohtia opiskeluja ja tulevaisuuden ammatinvalintoja.

Koska kirjojen lukeminen, pänttääminen ja sitä vaativan tutkinnon suorittaminen ei luonnollisesti kiinnostanut Miraa ollenkaan, hän luotti intohimoonsa urheiluun. Tästä lähti ajatus kouluttautua Personal Traineriksi. Personal Trainer -koulutuksen hän suoritti vuonna 2013 PT Coaching Academyssa. Sen päätöksen jälkeen palaset alkoivat loksahtaa paikoilleen ja lopulta hän on löytänyt oman paikkansa PT-yrittäjänä omassa yrityksessä Fitness 4U.

Vapaus, riippumattomuus ja halu päättää omista asioista

Kun kysyn Miralta miksi hän ryhtyi yrittäjäksi, hän vastaa hänelle olleen alusta asti selvää, että hän haluaa ryhtyä Personal Traineriksi omilla ehdoillaan. Vapaus luoda oma valmennustyyli. Vapaat kädet kehittyä. Vapaus valita omat asiakkaat. Saada tulot suoraan itselle ilman välikäsiä ja päättää omista työajoista. Miran sanojen mukaan työskentely oman intohimon parissa, omalla tavalla. Luonteva tapa päästä tähän oli perustaa oma toiminimi sen sijaan, että hän olisi hakeutunut kuntosaliyrityksen palkkalistoille.

Nämä asiat motivoivat häntä vielä tänäkin päivänä jatkamaan yrittäjyyden tiellä, mutta vielä motivoivampana hän nostaa esiin kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa, ja oman henkisen pääoman kasvun työn kautta.

Olen löytänyt oman osaamiseni, vahvuuteni ja oman paikkani. Joka vuosi on mennyt hyvin eteenpäin, kehitys positiivinen ja ylöspäin. Lisää näkyvyyttä on tullut ihan vaan siitä, että tekee asiat hyvin. Kasvu ja tulot sen myötä. Tästä olen ylpeä enkä vaihtaisi yrittäjyyttä pois mistään hinnasta tällä hetkellä

Inspiraationa positiivisten asioiden lisääminen muille ja itselle

Mira korostaa, että pääsee työssään näkemään konkreettisesti kuinka toinen ihminen ylittää itsensä ja alkaa voida paremmin. Se tuntuu hänestä aivan uskomattoman hienolta. Nöyränä, mutta ylpeänä Mira sanoo, että kun tietää oman työpanoksensa vaikuttavan toisen ihmisen hyvinvointiin, ei voi muuta kuin todeta että tämä on paras työ ikinä.

Mikään ei ole palkitsevampaa kuin se, että näen miten toinen ihminen kehittyy ja alkaa näkemään itsensä myös entistä positiivisemmassa valossa, tietoisena siitä, että olen itse mukana luotsaamassa tätä kehitystä. Kun asiakas tiukan treenin jälkeen halaa ja kiittää vilpittömästi hyvästä fiiliksestä, tiedän tehneeni työni hyvin. -Mira”

Hyvän olon lisääminen erilaisille ihmisille inspiroi myös Miraa jatkuvaan kehitykseen. Hän korostaa haluavansa jatkuvasti haastaa itseään oppimaan uutta valmentamisen saralla - hän haluaa tarjota laajan liikepankin, jotta voi antaa yksilöllistä valmennusta jokaiselle asiakkaalle tämän iästä, kunnosta ja liikuntataustasta riippumatta.

Kun kysyn Miralta onko hänellä ketään esikuvaa, hän mainitsee nyrkkeilijä Eva Wahlströmin hänen hienon elämänasenteensa vuoksi. Mira näkee Evan positiivisena, periksiantamattomana vahvana naisena, joka uskoo vahvasti omaan tekemiseen.

Se mitä tehdään, tehdään positiivisen kautta ja eteenpäin mennään vaikka tulisikin takapakkia. Työssä pitää olla hauskaa - kun nauru loppuu on syytä pysähtyä ja miettiä voisiko tehdä asioita eri tavalla. Kenellekään ei tarvitse todistella mitään kun uskoo omaan juttuun. Olen oppinut Evan ajatuksista paljon ja koen, että teen tänä päivänä omassa työssäni juuri tätä - paljon enemmän kuin olisin nuorempana uskonut.

Mira lisää, että eteenkin uskallus olla oma itsensä ja luottaa omiin vahvuuksiin on ollut tie hänen oman yrityksensä menestykseen.

Alussa on haastavaa asettaa hintalappu omalle työpanokselle

Ilman toimivia työkaluja toiminta voisi olla jopa laitonta

Personal Trainerilla, kuten kaikilla yrittäjillä, on ydintyön lisäksi pakollisia paperihommia. PT:n pakollisiin paperihommiin lukeutuvat valmennusohjelmien ja ruokavalioiden suunnittelu asiakkaille mutta myös laskutus, maksujen seuranta, ostokuittien käsittely ja muu kirjanpidon valmistelu. Viimeksi mainitut ovat Miralle vähemmän inspiroivia. Mira korostaa, että ilman toimivia työkaluja niihin voisi kulua pahimmillaan monta sellaista tuntia, jotka voisi käyttää asiakastyöhön ja valmentamiseen. Eli pois tuloa tuottavasta toiminnasta. Ja lakiakin varmasti tulisi rikottua!

Isoltalla on monia PT-asiakkaita, joihin myös Mira lukeutuu. Miralle tärkeintä laskutustyökalussa on se, että sitä voi käyttää mobiilissa ja ajasta ja paikasta riippumatta. Suurimman osan työpäivästä Mira viettää kuntosaleilla ja asiakasyrityksissä, mutta päivän mittaan tulee liikkumisia julkisilla kulkuvälineillä paikasta toiseen. Bussissa, ratikassa ja metrossa on juuri sopivasti aikaa napata kännykkä taskusta ja laskuttaa tai lisätä muistiinpanoja asiakkaista.

Kun kysyn Miralta, miten hän hoitaisi laskutuksen jos käytössä ei olisi Isolta laskutusohjelmaa, hän vastaa, että varmaan tekisi töitä pimeänä eikä laskuttaisi ollenkaan! Niin tuskalliselta pelkkä ajatuskin tuntuu. Miralla on myös kirjanpitäjä apuna. Kirjanpitäjän hän valitsi suosittelun kautta.

Ilman Isoltaa tekisin varmaan töitä pimeänä. Niin tuskallista olisi laskujen tekeminen ilman toimivaa ohjelmaa, joka laskee alvit, antaa lasku- ja viitenumerot sekä viivästyskorot automaattisesti. Lakiahan siinä samalla tulisi rikottua!

Fitness 4U:n tulevaisuuden suunnitelma ja visio, jota kohti Mira haluaa viedä yritystään

Miran haaveena on avata oma toiminnallinen liikuntasali Helsingissä - matalalla kynnyksellä. Paikka, johon ihmiset uskaltavat tulla urheilutaustastaan riippumatta, ja jossa jokainen ihminen kohdataan yksilönä.

...sellainen liikkumisesta kiinnostuneiden olohuone, jossa voi hengailla vaikka tänään ei huvittaisi treenata. Tietenkin myös jatkuva kehitys ja alan ajan hermoilla pysyminen on myös itsestään selvä osa Fitness4U:n tulevaisuuden visiota.

Miran terveiset muille yrittäjille ja yrittäjyydestä haaveileville

Vastaus kysymykseen tulee salamannopeasti: Uskalla aloittaa. Alussa on aina hankalaa, mutta kyllä se siitä. Kaikkea voi opetella. Uskalla vain. Yleisesti kaikille yrittäjille Mira haluaa sanoa: Kannusta muita ja iloitse muiden menestyksestä - kannustus ennen kateutta. Muiden menestys ei ole sinulta pois. Yrittäjänä olet itse sataprosenttisesti vastuussa omasta tekemisestä. Vain sinä itse voit olla este yrityksesi kehitykselle. Jos olet kateellinen muille, muuta omaa toimintaasi haluamaasi suuntaan. Kukaan ei voi tehdä sitä puolestasi.