Yrittäjätarina: Luovan alan yrittäjän inspiraatiot kumpuavat lapsiarjesta ja luonnosta

Kuvataiteilija Giannetta Porta tiesi jo pienenä haluavansa luovaan ammattiin. Nelisen vuotta yrittäjänä työskennelleen Portan projektit vaihtelevat laidasta laitaan, mutta kaikkein mieluiten hän kuvittaa lastenkirjoja.

Terve, Giannetta. Kerro alkuun hieman itsestäsi: kuka olet, mistä päin tulet ja millaisista asioista arkesi koostuu?

Olen 34-vuotias Tampereella asuva kuvataiteilija, jonka juuret tulevat isäni puolelta Sardiniasta. Koko elämäni olen kuitenkin asunut Suomessa. Perheeseeni kuuluu puoliso, 8- ja 9-vuotiaat lapset sekä koira.

Tällä hetkellä teen töitä kotoa käsin, mutta etsin aktiivisesti ihanaa työtilaa, jossa toteuttaa laajemmin unelmiani kurssien vetäjänä ja taideputiikin pitäjänä. Olen itseoppinut ja teen töitä luovan alan yrittäjänä nyt neljättä vuotta. Toiminimeni on nimeltään Olipahan taas Gigi. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä tein töitä asiakaspalvelutehtävissä.

Millaisten toimeksiantojen parissa työskentelet ja keitä ovat asiakkaasi?

Teen kuvituksia laidasta laitaan: seinämaalauksia, messuosastojen seiniä, muotokuvia, kirjojen kuvituksia, keramiikkaa, kangaskuoseja. Asiakkaitani ovat työstä riippuen sekä yritykset että yksityishenkilöt.

Olen kiitollinen, että olen päässyt tekemään todella monimuotoisesti töitä alalla erilaisissa projekteissa. Mieluiten kuvittaisi lastenkirjoja ja ylipäätään mitä vain lapsille suunnattua.

Miksi sinusta tuli juuri oman alasi yrittäjä?

Olen aina piirtänyt ja maalannut. Tiesin pienestä pitäen, että haluan luovan ammatin. Nuorena aikuisena tieni vei mutkien kautta maskeerauskouluun, josta valmistuin meikkaaja-maskeeraajaksi.

Puolison ja lasten myötä muutimme pääkaupunkiseudulta Tampereelle. Olin monta vuotta lasten kanssa kotona ja tuona aikana kiinnostus kuvittajan ammattiin alkoi vahvistua voimakkaasti.

Mistä ideat ja aiheet kuvituksiin kumpuavat?

Lapset ovat uskomaton inspiraation lähde. Tässä ammatissa heittäytyminen, leikkimielisyys ja mielikuvitus ovat tärkeässä roolissa. Olen kiitollinen, että omat lapset pitävät minut siinä maailmassa kiinni.

Kuvataiteilijana askartelu ja muu luova puuhailu on iso osa elämääni, ja olen siirtänyt sen myös lapsillemme. He ovat älyttömän luovia, ja arki-illat menevät useasti jonkun askarteluprojektin kimpussa.

Luonnossa liikkuminen ja hetkeen pysähtyminen ovat myös suuressa osassa luovaa prosessia. Vapaa-ajalla lenkkeilen koiramme Lillan kanssa luonnossa, ja ilman sitä moni piirrokseni olisi varmaan jäänyt piirtämättä.

Millaisista hetkistä pidät työssäsi eniten?

Sydämeni pakahtuu onnesta, kun kuulen palautetta tekemistäni kuvituksista. On ihanaa, kun saan vangittua esimerkiksi tilausmuotokuvan toiveet ja asiakas hihkuu riemuissaan lopputuloksesta.

Tiivistä vielä lyhyesti loppuun, miten Isolta on voinut olla apunasi yrittäjyydessä.

Isolta pitää minut ajan tasalla laskutuksessani. Isoltan kautta laskut on helppo luoda ja ohjelma on ollut toimiva ensimmäisestä päivästä lähtien.

Giannetan portfolioon voit tutustua tarkemmin hänen verkkosivuillaan osoitteessa olipahantaas.fi ja Instagramissa @olipahantaasgigi.