Palo omaa lajia kohtaan ajoi yrittäjäksi: ”En enää voisi kuvitella muuta vaihtoehtoa”

Kun oman suosikkilajin harrastusmahdollisuudet kotipaikkakunnalla jättivät toivomisen varaa, Marianne Katila päätti itse tarttua toimeen. Tuloksena syntyi akrobatia- ja tankotanssitunteja Seinäjoella tarjoava Pole and Power.

Hei, Marianne. Kerro alkuun hieman tarkemmin, mitä yrityksesi tekee ja keitä ovat sen asiakkaat?

Pole and Powerin tarjonta koostuu tankotanssitunneista sekä muista akrobatia- ja venyttelytunneista naisille. Myös lapset ja miehet ovat alkaneet käymään kursseilla. Lisäksi minulla on verkkokauppa, jossa myyn tanssitankoja, ilma-akrobatiavälineitä, tarvikkeita ja tekstiilejä.

Entäpä sinä itse? Millaisen työ- ja opintopolun olet kulkenut ennen nykyisen yrityksesi perustamista?

Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen kävin yksityisessä koulussa meikkaaja–maskeeraaja-linjan ja työllistin sillä itseni. Tämän rinnalla aloin ohjaamaan tankotanssia, mikä oli aika loogista, koska olin ohjannut liikuntaa jo aiemmin sivutoimisesti. Tankotanssikoululla – joka harjoitti samalla myös verkkokauppatoimintaa – aloin opiskella oppisopimuksella liikunnan ammattitutkintoa. Tähän tutkintoon sisältyi myös personal trainerin lisensoitu koulutus. PT-pätevyyttä hankkiessani minut soitettiinkin jo näihin töihin. Otin työn vastaan ja päädyin työskentelemään muutamia vuosia pääasiassa kuntosalilla. Se tuntui omalta ja olikin yksi lapsuuden haaveammateista, kuten maskeeraajakin.

Mikä sai sinut lopulta hyppäämään työntekijästä yrittäjäksi?

Työ tarkoittaa minulle muutakin kuin toimeentuloa, ja halusin panostaa siihen enemmän. Toisella työskennellessä en kuitenkaan voinut panostaa kuin omaan pussiini, eikä senhetkiseen elämäntilanteeseeni sopinut hyväntekeväisyys.

Samoihin aikoihin pohdin kovasti tankotanssitilojen saamista takaisin omalle paikkakunnalle. Edelliset olivat lopettaneet ajanpuutteen tai muiden syiden vuoksi. Halusin lajin takaisin Seinäjoelle, mutta en vielä tässä kohtaa miettinyt yhtään yrittäjyyttä. Palo lajin ohjaamiseen on kuitenkin iso, joten päätin, että voisin ottaa muutaman tunnin viikossa ohjatakseni.

Tarve ja into paikkakunnalla oli kuitenkin niin suurta, että muutaman kuukauden päästä sain jo miettiä, kuinka minulla riittäisi tähän aikaa päätyöni lisäksi. Samassa myös kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan nousi aivan uudelle tasolle. En voisi enää kuvitella mitään muuta vaihtoehtoa kuin yrittäjyys. Kiinnostus lajia kohtaan on niin suuri, että jo pelkästään se puskee eteenpäin.

Mistä asioista pidät työssäsi eniten?

Yrittäjänä parasta on itsensä toteuttaminen ja ilon tuominen asiakkaille. Tankotanssi ja muut akrobatialajit nostavat fyysisen kunnon lisäksi myös henkistä puolta, ja sitä on aina yhtä ihanaa seurata vierestä. Pidän ihmisistä ja tässä työssä on paljon sosiaalista kanssakäymistä.

Miten lähipiiri on suhtautunut yrittäjyyteesi ja millaista apua olet saanut?

Oma perheeni on ollut hyvin kannustava alusta lähtien. Tyttäreni kyseli paljon, mitä yrittäjyys tarkoittaa ja alkoi kanssani – sekä myös yksinään – suunnittelemaan mainoksia ja tuntitarjontaa. Isoveljeni on jatkanut isäni jälkeen maatilaamme, joten yrittäjyys tulee vahvasti myös perheestä. Pikkuveljet ja etenkin vanhin heistä on auttanut paljon visioinnissa ja tehnyt muun muassa mainosvideon yritykselleni. Lisäksi minulla on laaja ystäväpiiri, joista moni on auttanut minua enemmän kuin tietävätkään. Osaamista, inspiraatiota ja kannustajia löytyy siis niin perheestä kuin ystävistäni – siltä kantilta olen tosi onnekas. Tänä vuonna myös ostin ystävältäni tankotanssijoiden verkkokaupan, ja myös tästä luottamuksesta ja mahdollisuudesta olen

Oletko jo ehtinyt ratkomaan yritystoiminnassasi joitakin sellaisia haasteita, joita toivot muiden osaavan välttää?

Minulla ei ole vielä ollut suurempia haasteita, mutta uskon välttäneeni ne suuren verkostoni vuoksi sekä kysymällä apua. Olen myös pitänyt kiinni lomista, vaikka kivasta työstä ei tekisi mieli lähteä lomalle.

Tiivistä vielä muutamalla sanalla loppuun Isoltan rooli yritystoimintasi apuna.

Selkeät palvelut ja kohtuullinen hinta. Lisäksi ohjelma tuntuu kehittyvän jatkuvasti parempaan suuntaan.

Pole and Powerin tarjontaan voit tutustua tarkemmin yrityksen verkkosivuilla!

http://www.poleandpower.com/

poleandpower@gmail.com