PSD2 - tietopaketti direktiivistä ja hyödyt Isoltan asiakkaille

PSD2 (Payment Services Directive 2, eli toinen maksupalveludirektiivi, on Euroopan unionin lainsäädäntö, joka astui voimaan vuonna 2018. Direktiivin tavoitteena on parantaa kuluttajien suojaa, lisätä kilpailua sekä innovaatiota maksupalvelualalla ja helpottaa rajat ylittävää maksuliikennettä EU:n alueella. Tässä blogissa kerromme hieman tarkemmin direktiivistä ja tuomista hyödyistä myös Isoltan asiakkaille.

Maksulainsäädännön keskeiset uudistukset

Direktiivin mukaan pankkien tulee asiakkaan hyväksynnällä antaa kolmansien osapuolien palveluntarjoajille mahdollisuus käyttää asiakkaan tilin tietoja ja maksutietoja avointen rajapintojen kautta.

Turvallisuusnäkökohdat ovat ensisijaisia. Palveluntarjoajien, jotka käyttävät näitä rajapintoja, tulee rekisteröityä tai saada lupa Finanssivalvonnalta. Asiakas on myös aina se, joka tekee päätöksen siitä, kenelle hän antaa oikeuden käyttää omaa pankkitietoaan.

PSD2:n vaikutukset tavalliseen arkeen

Mikäli sinulla on tilejä useissa pankeissa, on sinulla mahdollisuus hallita näitä kaikkia yksittäisen sovelluksen kautta. Tämä mahdollistaa maksamisen sujuvoittumisen sekä koko taloudellisen tilanteen ymmärtämisen yhdellä vilkaisulla.

Verkkomaksamisesta on tullut entistä turvallisempaa. Direktiivi vaatii vahvaa ja kaksivaiheista tunnistautumista verkkomaksujen yhteydessä.

Avoimen rajapinnan käyttöönotto

PSD2-direktiivin avulla pyritään lisäämään kilpailua ja innovaatiota maksupalvelualalla avaamalla pankkien rajapinnat kolmansille osapuolille. Tämä tarkoittaa, että pankkien on tarjottava kolmansille osapuolille, kuten maksulaitoksille ja tilitietopalveluille, pääsy asiakkaidensa maksutilitietoihin ja mahdollisuus tehdä maksuja heidän puolestaan, mikäli asiakas on antanut siihen suostumuksensa.

Näin ollen uusilla toimijoilla on mahdollisuus kehittää ja tarjota uusia, innovatiivisia palveluja, jotka hyödyntävät pankkien tietoja ja infrastruktuuria.

PSD2 vaikutukset yrittäjille ja kuluttajille

PSD2 tarkoittaa yrittäjille uusia mahdollisuuksia ja vaatimuksia maksupalveluiden alalla. PSD2-direktiivi parantaa kuluttajien oikeuksia sekä edistää kilpailua pankkitoimialalla.

Yrittäjille

PSD2-direktiivin myötä yrittäjät voivat hyötyä seuraavista asioista.

Kolmannet palveluntarjoajat (TPP): PSD2 mahdollistaa uusien maksupalveluiden tarjoajien, kuten maksutoimeksiantopalveluiden (PISP) ja tilitietopalveluiden (AISP), toiminnan. Voit hyödyntää näitä palveluita esimerkiksi tarjoamalla asiakkailleen uusia maksutapoja ja tilienhallintapalveluita.

Parempi asiakaskokemus: PSD2:n ansiosta voit tarjota asiakkaillesi sujuvampia ja innovatiivisempia maksupalveluita. Esimerkiksi PISP-palveluiden avulla asiakkaat voivat tehdä suoria maksuja verkkokaupoissa ilman välikäsiä. Tämä parantaa asiakaskokemusta ja helpottaa maksujen hallintaa.

Tietoturva ja luottamus: PSD2-direktiivi sisältää tiukat tietoturvavaatimukset ja asiakkaiden suostumusta koskevat säännökset. Sinun on huolehdittava asiakkaidesi maksutietojen turvallisuudesta ja on noudatettava vahvan tunnistautumisen standardeja. Tämä edistää luottamusta maksupalveluihin ja suojaa sekä sinun että asiakkaidesi etuja.

Kuluttajille

Näin PSD2 vaikuttaa päivittäiseen elämääsi.

Voit hyödyntää eri pankkien ja palveluntarjoajien sovelluksia tilitietojesi tarkastelemiseen ja maksamiseen. Voit esimerkiksi valita yhden sovelluksen, jolla hallinnoit kaikkia pankkitilejäsi, vaikka ne olisivatkin eri pankeissa.

Sinulta odotetaan yleisesti ottaen vahvaa tunnistautumista käyttäessäsi tilitieto- ja maksupalveluita. Kolmivaiheinen tunnistautuminen vaaditaan suurempia verkko-ostoksia tehtäessä, mikä parantaa rahojesi turvallisuutta.

Kuluttajan vastuu korttiväärinkäytöksen lievän ja tavallisen huolimattomuuden seurauksena aiheutuvista vahingoista laski 150 eurosta 50 euroon.

Kauppiaat eivät saa enää veloittaa lisämaksuja, kun maksat Visa- tai Mastercard-luottokortilla.

Pankkien on käsiteltävä asiakasvalitukset 15 päivän kuluessa. Jos esimerkiksi maksupalvelussa ilmenee häiriöitä tai virheellisiä veloituksia ja reklamoit asiasta, saat vastauksen 15 arkipäivän sisällä.

Hyöty Isoltan asiakkaille

PSD2 direktiivi mahdollistaa Isoltan asiakkaille täysin uuden ominaisuuden. Kun Isoltan asiakas aktivoi maksuttoman pankkiyhteyden Isoltan käyttöliittymästä, viitesuoritukset noudetaan automaattisesti laskuille. Näin käyttäjänä näkee yhdellä silmäyksellä laskut sekä niihin kohdistetut suoritukset.

Keskeiset hyödyt Isoltan asiakkaille

  • Manuaalinen maksujen tarkastus pankista jää historiaan, kun tieto suorituksista on nähtävillä Isoltassa.
  • Maksuton ominaisuus Isoltan Pro- ja Premium-asiakkaille.
  • Näet ketkä ovat maksaneet laskunsa ja keille täytyy lähettää muistutus; Isoltalla tietysti.
Aloita laskutus Isoltalla

Isoltan PSD2-direktiiviin pohjautuvan pankkiyhteyden avulla vähennät suoritusten seurantaan kuluvaa aikaa ja kuluja. Saat noudettua pankistasi suoritukset laskuille automaattisesti ja maksutta.