Isän esimerkki vei yrittäjäksi metsäalalle

Yrittäjätarina: 52-vuotiaalle Esko Survoselle tulee ensi vuonna täyteen toinen täysi vuosikymmen yrittäjänä. Monipuolisesta työhistoriasta on ollut turkulaiselle suuri apu, sillä metsätöiden lisäksi palveluvalikoimaan kuuluu työtehtäviä muiltakin toimialoilta.

Terve, Esko. Työskentelet yrittäjänä Saharanmetsuri-toiminimelläsi. Kerro hieman tarkemmin, millaisia palveluita tarjoat ja keitä ovat asiakkaasi?

Työnkuvani on aika laaja ja se pitää sisällään monia erilaisia ammattialoja – muun muassa pihojen ongelmapuiden kaatoja sekä myrskytuhopuiden raivausta erilaisista kohteista. Teen myös lumenpudotuksia, ikkunoiden pesua korkeissa paikoissa sekä toimin nostolava-auton kuljettajana. Näissä hommissa saan käyttää omaa osaamista ja kokemusta, jota aiemmista työtehtävistäni olen kerryttänyt.

Työskentelen Turun talousalueella ja saaristossa, mutta tarvittaessa myös pääkaupunkiseudulla. Asiakkaani ovat yksityishenkilöitä, taloyhtiöitä ja isännöintitoimistoja. He hyötyvät osaamisestani paljon, koska esimerkiksi puunkaato ja lumenpudotus ovat asiakkaiden osalta riskien poistamista, mikä samalla luo turvallista ympäristöä kaikille muille.

Millainen on työtaustasi ennen kuin ryhdyit yrittäjäksi vuonna 2000?

Ennen yrittäjyyttä työskentelin niin metsurina, rekkakuskina kuin palomiehenäkin. Ensimmäinen ammattitutkintoni oli metsurin koulutus vuonna 1984, ja vuosi sen jälkeen suoritin myös metsäkoneenkuljettajan koulutuksen.

Armeijasta lähdin rekkakortin kanssa tien päälle, ja siinä vierähti kuusi vuotta. Hyvä kaverini työskenteli palomiehenä, minkä johdosta hain itsekin koulutukseen ja sinne myös pääsin.

Ammattipalomiehenä olen ollut vuodesta 1996 alkaen, mutta parhaillaan olen virkavapaalla ja nyt saan tehdä omaa duunia omassa yrityksessäni kokopäiväisesti.

Työhistoriasi on monipuolinen, joten miten päädyit yrittäjäksi juuri nykyisten tehtäviesi pariin?

Metsä on ollut minulle tärkeä ihan pikkupojasta lähtien. Eniten siihen on vaikuttanut isäni antama malli, sillä hänkin oli metsäalan ammattilainen.

Palomiehenä työskennellessäni aloin miettiä, että minulta löytyy vahva pohja ja kokemusta ammattimetsurin työstä, joten miksi en siirtäisi osaamistani asiakkaiden käyttöön. Tältä pohjalta laitoin firman pystyyn vuonna 2000.

Ajan myötä minulle on kertynyt paljon lisää osaamista erilaisista työtehtävistä ja sehän on aina plussaa. Mottoni on, että tekemällä kehittyy aina paremmaksi.

Millaisista asioista pidät työssäsi eniten?

Haastavien ja vaarallisissa paikoissa olevien puiden poisto luo sitä aitoa osaamisen kautta tulevaa iloa.

Millaisia vinkkejä antaisit uudemmille yrittäjille?

Kun tekee työt niin hyvin kuin haluaisi itselleen tehtävän, niin silloin on hyvin omaksuttu se, mikä on bisneksessä tärkeintä.

Yrittäjän arjen sanotaan usein olevan kiireistä. Millaisia asioita ehdit tehdä tai harrastaa töiden ulkopuolella?

Harrastuksiini kuuluu pientä kuntosalitreeniä ja mitä milloinkin satun vuodenaikojen mukaan keksimään.

Tiivistä vielä lyhyesti loppuun, miten Isolta on voinut toimia apunasi yrittäjyyden polulla.

Isolta on luonut ohjelmiston, jolla yritys saa maksuliikenteensä pelaamaan hyvin tehokkaasti.

Saharanmetsurin palveluihin pääset tutustumaan tarkemmin yrityksen verkkosivuilla www.saharanmetsuri.com