Yrittäjätarina: Suomen paras taikuri Joni Pakanen

Joni Pakanen on Suomen paras taikuri. Maailmanluokan tekijä, joka laajentaa uraansa myös kansainvälisesti. Mutta ennen kuin “pääsee tekemään temput”, on Joni yrittäjä. Yrittäjänä Jonin on voitettava asiakkaiden luottamus, markkinoitava, myytävä ja hoidettava nk. pakolliset paperihommat. Aivan kuten kaikkien yrittäjien. Tässä artikkelissa tutustutaan taikuri Pakaseen yrittäjänä, ammatinharjoittajana ja hämmästyttävänä hahmona.

Taustaa

Mutta ennen kuin päästään itse asiaan, on hyvä ottaa pieni katsaus siihen minkälaisella taustalla osaamme Jonista kertoa.

Tutustuin Joni Pakaseen yrittäjänä melko pian hänen muutettuaan kotikaupungistaan Oulusta Helsinkiin päästäkseen yrittäjänä ja taikurina seuraavalle tasolle. Onnekasta sattumaa oli kohtaaminen aloittaville ja kasvuhaluisille yrittäjille suunnatussa Oma Yritys-tapahtumassa 2012. Hän osallistui messuosastollamme kilpailuun, jossa parhaiden hissipuheen esittäneille yrittäjille tarjottiin vuodeksi mentori ja ohjelmistomme käyttöön.

Mentorointivuoden aikana ystävystyin Jonin kanssa ja oli luontevaa jatkaa molemminpuolista ajatustenvaihtoa yrittäjyydestä ja arkisista asioista siitä eteenpäinkin. Yrittäjät ehtivät pitää toisiinsa yhteyttä kätevimmin ajoittaisilla lounastapaamisilla, jossa ehtii hyvin paitsi läpikäydä kuulumiset, niin myös pureutua yrittäjyyden haasteisiin ja iloihin. Ja niitä molempia jaetaan nyt sinullekin tässä artikkelissa.

Matka Suomen parhaaksi taikuriksi

“Esiintymisdebyytti isän yrityksen pikkujouluissa jäi toteutumatta jännityksen vietyä esiintymishalut”

Yrittäjänä taikuri Joni Pakanen on jokseenkin samanlainen kuin kymmenet tuhannet muutkin ammattinsa harjoittajat. Pitkään ammattitaitoaan kehittänyt ja innostuksella osaamistaan jatkuvasti kehittävä osaaja. Joni aloitti taikurin uransa nuorena poikana harjoiteltuaan taikatemppuja ensimmäistä keikkaansa varten kuukausia. Hän saikin pian ensimmäisen keikan. Lava oli valmis. Kuulutukset tehty ja nuori taikuri valmistautui taikurinhatussa ja satiinikaavussa astumaan lavalle. Esiintymisdebyytti isän yrityksen pikkujouluissa jäi kuitenkin toteutumatta jännityksen vietyä esiintymishalut. Ura ei sittenkään tyssännyt siihen. Sittemmin mies on valloittanut satoja yleisöjä sekä intiimillä lähitaikuudella, että suuret salit tuhatpäisine yleisöineen hämmästyttävillä illuusioilla.

Mediatuotannon tutkintotaustalla Joni on ymmärtänyt eri medioiden taikuudelle tarjoamat mahdollisuudet. Hänet on nähty useasti televisiossa parhaaseen katseluaikaan. Hänen YouTube-kanavansa on suosittu ja ehdottomasti katsomisen arvoinen. Instagram tarjoaa hieman erilaisen tarkastelukulman taikurin arkeen. Teatterituotannoissa kokemusta on kertynyt niin näyttelijänä ja taikurina lavalla, kuin myös konsulttina lavan takana. Kadottipa hän Haloo Helsinginkin ennen vuoden keikkataukoa. Taikurin osaamisella pystyy hyvin vetämään myös suuria juontotehtäviä isoilla lavoilla. Entä miten taikuus toimii radiossa? Hyvin, Joni toteaa.

Yrittäjyyden hallintotyöt

Taikurin työarkeen kuuluu paljon muutakin kuin taikuutta. Keikkojen ja harjoittelun ohella jopa suuremman osan työaikaa vie keikkojen sopiminen ja myyntityöhön liittyvä yhteydenpito, markkinointi ja yhteistyökeskustelut. Sekä luonnollisesti niinkutsutut pakolliset paperihommat. Joni on löytänyt itselleen sopivan tavan käyttää Isoltaa myös muuhun kuin taloushallintorutiineihin. Hän kirjaa kaikki käymänsä yhteydenpidot kontaktikorteille, jotta hänen on nopeaa muistuttaa itselleen mitä kenenkin kanssa on puhuttu ja milloin. Sähköpostit ja puhelinkeskusteluiden muistiinpanot löytyvät kaikki kontaktikortin yhteydenpitohistoriasta. Tapa on säästänyt paljon aikaa ja huolta kun yhteydenpitoja ei tarvitse muistella tai etsiä eri kanavista.

Taikurin työ tehdään siellä, missä keikka on. Yleensä juhlatilassa, ravintolasalissa tai muussa tapahtumapaikassa. Vain harvoin taikurin omalla toimistolla. Tästä syystä onkin ollut ensiarvoisen tärkeää, että asiakastiedot ja laskutus kulkee mukana kaikilla mukana kulkevilla laitteilla. Nykyään lasku lähtee keikan jälkeen backstagelta ja muistiinpanot uusista tuttavuuksista on kätevä kirjata samalla.

Pyysin Jonia kuvittelemaan miten tekisi yritystoimintansa hallintoa ilman Isoltaa tai muuta vastaavaa työkalua. Ei tarvinnut tulkita mikroilmeitä tajutakseen ajatuksen olevan jokseenkin epämiellyttävä:

Tiivistelmä

Tiivistelmänä todettakoon, että Joni on tyypillinen ammattinsa harjoittaja. Mitä enemmän hän voi keskittyä yleisöjen hämmästyttämiseen ja ammattitaitonsa kehittämiseen, sitä tyytyväisempi hän on toimiessaan yrittäjänä. Hallintotyön on oltava selkeää ja viedä vain vähän aikaa.