Yrittäjätarina: Perheyrittäjänä viinien parissa

Tamperelaisella Teiskon viinitilalla on valmistettu viinejä 1990-luvun lopulta lähtien. Viime vuonna yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos, kun Kaisa Auer hyppäsi äitinsä perustaman perheyrityksen ohjaksiin. Yrittäjyydessä naista kiehtovat eritoten työn monipuolisuus sekä asiakkailta tuleva lämmin palaute.

Hei, Kaisa. Kerro aluksi hieman lisää Teiskon Viinistä. Millaisia tuotteita valmistatte ja keitä ovat asiakkaanne?

Teiskon Viinissä valmistamme runsaista kotimaisista raaka-aineista käsityönä viinejä. Materiaalina muunmoassa tyrni, tomaatti, lakka ja viinirypäleet. Asiakkaitamme ovat yritykset, ravintolat ympäri suomen sekä viinikioskimme on oivallinen retkikohde autoilijoille ja bussiryhmille.

Oliko perheyrityksen jatkaminen luonnollinen valinta vai millaista reittiä pitkin olet päätynyt yrittäjäksi?

Ei ollut itsestäänselvyys jatkaa toimintaa. Hain logistiikan alalle, mutta päädyin opiskelemaan tarjoilijaksi, jossa tapasin rakkaan puolisoni kokki -linjalta. Valmistumisen jälkeen työskentelimme ravintola-alalla, josta siirryin mielenkiintoiselle kaupan alalle. Opiskelin lisää myynnistä, ostimme asunnon ja perustimme perheen.

Työskenneltyäni muualla yllätyksekseni kiinnostuin äitini Titta Sydänheimo-Auerin perustamasta Teiskon Viinistä. Lisääntyvin määrin aloin tehdä messu -ja muita töitä yrityksessä tutustuen toimintaan.

Lopulta 2018 irtisanouduin aiemmasta työstäni ja siirryin täysin perheyritykseen, jota haluan jatkaa sekä kehittää. Valmistuin viininvalmistajaksi 05/2019 ja työskentelen isäni Sepon kanssa tuotannossa. Yrittäjyyttä tukee myös rakas veljeni, teollinen muotoilija Henri Sydänheimo, hänelle kiitos yrityksen visuaalisesta ilmeestä.

Millaisista asioista ja hetkistä nautit työssäsi eniten?

Tyytyväisistä asiakkaista. Esim. Yrityksiltä saamme kiitosta liikelahjoista, joissa huomioidaan koko perhe. Tuotteiden runsaat maut ja useat eri vaihtoehdot ilahduttavat asiakkaitamme. Työni on hyvin monipuolista kehittämistä maalaismiljöössä ja saan pitää perheeni lähellä.

Oletko jo yritystoimintasi aikana onnistunut ratkomaan joitakin sellaisia haasteita, joiden pohjalta voisit antaa vinkkejä uudemmille yrittäjille?

Yritysyhteistyö on arvokasta. Asiakkailta voi ja kannattaa pyytää palautetta sekä osallistaa yrityksen kehittämiseen. Ole kiinnostunut tekniikasta, nykyään on tuotteita -ja palveluita, jotka helpottavat yrittäjän elämää. Älä ajattele asioista, tämä on helppo muistaa, kirjaa kaikki ylös.

Yrittäjän elämä on usein kiireistä. Millaisia asioita ehdit tehdä tai harrastaa töiden ulkopuolella?

Harrastin aikaisemmin ratsastusta, kuntosalia ja zumbaa. Haaveilen aloittavani puolisoni kanssa tanssin.

Tiivistä vielä lyhyesti loppuun, millainen rooli Isoltalla on ollut yritystoimintasi apuna.

Isoltan käyttö on vaivatonta ja helpottanut työtäni. Apua olen tarvittaessa saanut Chatista ja sähköpostilla.

Teiskon Viinistä ja sen tuotevalikoimasta löydät lisätietoa yrityksen verkkosivuilta sekä Facebookista.

www.teiskonviini.fi