Yrittäjätarina: Drone lentää sinne, minne ihmisen ei kannata mennä

Dronejen lennätys on yleistynyt Suomessa nopeasti, mutta harrastustoiminnan lisäksi kauko-ohjattavia lennokkeja ja koptereita hyödynnetään paljon myös ammattikäytössä. Vantaalaisen Viasor Oy:n 31-vuotias perustaja ja toimitusjohtaja Markus Nätti tarjoaa yrityksensä kautta kamerakuvauspalveluja teollisuuden alojen tarpeisiin

Terve, Markus. Dronekuvaaminen ei välttämättä ole kaikille tuttu juttu, joten kerro hieman tarkemmin, mitä yrityksesi tekee ja keitä ovat sen asiakkaat?

Viasor Oy tarjoaa dronekuvauksia ja -tarkastuksia teollisuudelle, kuten muun muassa paperitehtaille, voimalaitoksille sekä öljynjalostamoille.

Tyypillisenä asiakasesimerkkinä voin mainita voimalaitoksen, jonka savupiippu pitää tarkistaa. Aikaisempina vuosina työ on hoidettu kiipeilijöiden avulla, jolloin se on vienyt aikaa noin neljä päivää ja samalla on jouduttu ottamaan riski kiipeilijöiden putoamisesta. Meidän dronetarkastus on suoritettuna noin 1-2 päivässä, eikä ihmishenkiä tarvitse vaarantaa ollenkaan.

Dronella voimme kuvata kohteissa, jotka ovat ahtaita, korkealla tai muutoin hankalasti saavutettavissa. Video- ja valokuvaamisen lisäksi myös lämpökamerakuvaukset onnistuvat.

Millaista opinto- ja työtaustaa sinulta löytyy ennen yrittäjäksi ryhtymistä?

Valmistuin automaatio- ja kunnossapitoasentajaksi ammattikoulusta vuonna 2006. Sen jälkeen olen ollut työelämässä Suomessa sekä ulkomailla Ruotsissa ja Norjassa.

Työskentelin teollisuudessa: ensin kunnossapitoasentajana noin 10 vuotta ja sen jälkeen työnjohtajana nelisen vuotta.

Töiden ohella olen lukenut itseni kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi, valmistuin Metropolia AMK:sta 2017.

Miten päädyit perustamaan yrityksen juuri tälle toimialalle?

Dronelennätys- ja kuvaaminen on yksi harrastuksistani thainyrkkeilyn lisäksi. Teollisuudessa työskennellessäni huomasin tarkastusten olevan usein kalliita ja paljon aikaa vieviä. Oli paljon hankalia paikkoja, joihin ihmiset eivät päässeet ilman kalliita apuvälineitä.

Muualla maailmassa käyttöön jo vakiintuneet dronetarkastukset eivät vielä olleet valloittaneet Suomen markkinoita teollisuuden alalla. Tykkään olla kehittämässä ja viemässä uusia asioita ja toimintatapoja eteenpäin, joten siitä syntyi idea yrityksen perustamisesta.

Mistä pidät työssäsi eniten?

Asiakkaiden auttaminen ja uusien toimintatapojen sekä teknologioiden kehittäminen yhdessä ovat tärkeimpiä juttuja. Suurin ilo tulee siitä, kun asiakas iloitsee ja huomaa, että asiat todella voi tehdä paljon kustannustehokkaammin, turvallisemmin ja nopeammin palveluidemme avulla.

Oletko yritystoimintasi aikana jo onnistunut ratkomaan joitakin sellaisia haasteita, joita toivoisit uudempien yrittäjien osaavan välttää?

Asiakkaita ei tule itsestään, joten olkaa aktiivisia ja paljon esillä. Markkinoikaa, markkinoikaa ja vielä kerran markkinoikaa! Mielestäni yritykset eivät voi koskaan olla liikaa esillä.

Kerro vielä lyhyesti loppuun, millainen rooli Isoltalla on ollut yritystoimintasi apuna.

Isolta on tehnyt laskutuksesta erittäin helppoa ja nopeaa, joten siihen ei tuhlaudu turhaa aikaa.

Viasor Oy:n palveluista löydät lisätietoa yrityksen verkkosivuilta:

www.viasor.fi