Ilmainen Excel-pohja: Yhdenkertainen kirjanpito on mahdollista tehdä myös itse.

Olet oikeassa paikassa. Tällä sivulla annamme sinulle ohjeet ja tarkkaan kirjanpitäjien kanssa suunnitellun ilmaisen excel-pohjan yhdenkertaisen kirjanpidon tekemiseen.

Mikäli haluat säästää omaa aikaasi, tarjoamme kiinteähintaista palvelua, jossa kirjanpito hoidetaan puolestasi.

Lue ohjeet ja lataa pohja Kirjanpito palveluna 89 €/kk

Toiminimen kirjanpidon tekeminen itse vai hankkiminen palveluna?

Toiminimen kirjanpidon hoitaminen riippuu täysin yrittäjän omista motiiveista ja lähtökohdista. Jos yrittäjän liiketoiminta on hyvin pienimuotoista ja tositteita kertyy vain muutama kuukaudessa, kirjanpitoa voi hyvinkin yrittää tehdä itse. Tähän tarpeeseen tarjoamme maksuttoman pohjan, jolla yhdenkertainen kirjanpito onnistuu näppärästi.

Aivan pystymetsästä urakkaan ei silti kannata ryhtyä. Jos toiminimen kirjanpito ei ole entuudestaan lainkaan tuttua, emme virheiden välttämiseksi suosittele sen tekemistä välttämättä ilman apuvoimia. Perustietoja toiminimiyrittäjien kirjanpidosta voi tarkastella esimerkiksi Verohallinnon- tai Taloushallintoliiton sivuilta.

Vaikka toiminimen kirjanpidon voi tehdä itse, moni yrittäjä haluaa avuksi alan ammattilaisen. Toiminimen kirjanpito ulkoistetaan usein kahdesta olennaisesta syystä:

Ajan (ja myöhemmin rahan!) säästyminen
Varmuus siitä, että kirjanpito tulee hoidettua oikein

Siksipä tarjoammekin kaksi eri vaihtoehtoa, tee itse tai hanki kirjanpito palveluna.

Lataa Excel pohja Kirjanpito palveluna 89 €/kk

Vaihtoehto taulukkolaskennalle - yrittäjälle suunniteltu kirjanpitopalvelu 89 €/kk

Mikäli et koe excelin pyörittämistä omaksi jutuksesi, kannattaa harkita kirjanpidon hankkimista palveluna. Saat kiinteällä kuukausihinnalla käyttöösi sekä ohjelmistot että kirjanpitopalvelun ja ammattimaisen kirjanpitäjän.

Sähköisen taloushallinnon tehokkuus ja helppous

Kuvaa kuitit, maksa ostolaskut, toimita myyntiraportit ja seuraa taloudellista tilannettasi yhdestä työkalusta missä ja milloin tahansa.​ Me hoidamme loput.​ Ei enää kuittirumbaa, paperisalsaa ja monen työkalun bändiä.​

helppous

Henkilökohtaisen kirjanpidon tuki ja turva

Oikeat ihmiset hoitavat kirjanpitosi, joten voit olla varma siitä, että kaikki menee oikein. Kirjanpitäjällä on aina pääsy kirjanpitoaineistoon.​ Unohda siis tositteiden postittamiset ja kuittikassin raahaamiset.

Tuki ja turva

Kokemuksia kirjanpitopalvelusta

Anttoni

Niin yksinkertainen, että sopii jopa basistille.

Anttoni Wikström - Hurja Tmi

Tytti

Tosi selkeä kirjanpitopalvelu. Parasta on, ettei laskuja tarvitse näpytellä mihinkään.

Tytti Aumala - Muovaamo

Niko

On se kyllä mahtavaa, kun yrittäjä voi keskittyä vain ydinosaamiseen.

Niko Helle - HyperActive

Näin yhdenkertainen kirjanpito toimii Excelillä

Ohjeet yhdenkertaisen kirjanpidon tekemiseen Excelillä

Lisää kuukausittain tai useammin Excel-pohjaan kaikki yrityksesi kirjanpitoon kuuluvat tulot ja kulut. Jaa ne tulo- ja kululuokkiin. Mikäli olet arvonlisäverovelvollinen, ilmoita tapahtumien pohjalta laskettava maksettavan arvonlisäveron määrä verottajalle. Vuoden päätteeksi tarkasta tuloslaskelma ja ilmoita tarvittavat tiedot verotukseesi. Ei se sen monimutkaisempaa ole. Ainakaan teoriassa. Mikäli ilmenee, että kirjanpito ei ole kohdallasi näin yksinkertaista, kannattaakin jo harkita tilitoimiston etsimistä.

Kuukausittaiset kirjaukset ja toimenpiteet

 1. Aloita valitsemalla kuukauden mukainen välilehti
 2. Kirjaa kuukauden tapahtumat syöttämällä ensin päivämäärä (A-sarake) ja tapahtuman selite (B-sarake) Esimerkiksi:"Myyntilasku 1495 - Isolta Oy"
 3. Valitse sitten onko kyseessä tulo vai kulu (C-sarake).
 4. Valinnan mukaan seuraavan Luokka-sarakkeen (E-sarake) tippuvalikko täytetään Asetukset ja luokat-välilehden tilikartan tiedoilla. Voit tarvittaessa muokata tilikarttaasi (huomioiden tuloslaskelmaan tulevat tilinumerot)
 5. Valitse tuloa tai kulua kirjanpidollisesti vastaava luokka tippuvalikosta.
 6. Valitse F-sarakkeen otsikkoriviltä tippuvalikosta syötätkö summat verottomina vai verollisina
 7. Syötä seuraavaksi tapahtuman veroton tai verollinen summa (F-sarake)
 8. Tarkista, että tapahtuman verokanta on oikea omaan arvonlisäverotukseesi liittyen. (G-sarake).
 9. Jos kyseessä on arvonlisäverotuksessa vähennyskelpoinen kulu (ja olet arvonlisäverovelvollinen), katso että verokanta on laskun/kuitin mukaan ja että kaava laskee oikean summan vähennettävää arvonlisäveroa.
 10. Jos et ole arvonlisäverovelvollinen, syötä aina koko tapahtuman (kuitin ym.) verollinen summa ja vaihda Asetukset ja luokat-välilehden tilikartasta oletusveroprosentit nollaksi.

Tuloslaskelma ja vuosiraportointi

 1. Vuosittaisen tuloslaskelman löydät omalta välilehdeltään
 2. Tuloslaskelmaan lasketaan verottajan ohjeiden ja yleisen kirjanpitomallin mukainen ammatinharjoittajan lyhennetty tuloslaskelma. Voit tarvittaessa poistaa ja lisätä tuloslaskelmaan rivejä, mutta huomioi kopioidessasi tuloslaskelmaan tapahtumista laskevan kaavan korjaaminen muutostesi mukaan.
 3. Vastaat itse tuloslaskelman oikeellisuudesta. Muista siis tarkastaa, että kaikki tekemäsi tapahtumat on otettu huomioon tuloslaskelmassasi.
 4. Raportit-välilehdeltä löydät visuaalisen aikajanan tuloistasi ja kuluistasi.

LUKITSEMISESTA: Kirjanpitopohjan käytössä hajoamisen estämiseksi osa kentistä on lukittu. Kaikki tarvittavat kentät ovat kuitenkin avoimia. Voit tarvittaessa purkaa lukituksen Excelin Tarkista-välilehdellä "Suojaa työkirja" toiminnon avulla. Huomaa, että ALV%-sarakkeen kenttä täytetään automaattisesti kaavalla valitun luokan perusteella oletusprosentilla. Mikäli sinun tarvitsee muuttaa tapahtuman arvonlisäveroprosenttia yhteen tapahtumaan, voit avata lukituksen muokataksesi kenttää. Mikäli huomaat, että oletusprosentti on kohdallasi väärin, kannattaa se vaihtaa Asetukset ja luokat-välilehdellä.

VASTUUNVAPAUTUS: Tämä pohja on tehty huolella ja vaivalla auttamaan niitä yrittäjiä, jotka haluavat ottaa vastuun omasta kirjanpidostaan. Isolta Oy ei kuitenkaan vastaa, että pohja on toimiva ja virheetön. Tarkasta aina ennen viranomaisilmoituksia, että pohjan laskemat summat ovat oikein ja tietenkin, että olet kirjannut kaiken oikein. Jos kaavoissa tai kirjanpitopohjan toimivuudessa on ongelmia, voit korjata ne itse, tai olla yhteydessä meihin, jotta voimme yhdessä kanssasi korjata pohjan virheet.

Lataa Nyt!

Pohja toimii sekä Excelissä että Google Sheetissä. Lataaminen on ilmaista, eikä velvoita mihinkään.

Lataa kirjanpitopohja

Selkeä ja helppo Excel-pohja

Yhdenkertaiseen kirjanpitoon yksinyrittäjälle ja ammatinharjoittajalle

Luotettava

Kirjanpidon ammattilaisten tarkistama ja hyväksymä

Automaattinen ALV-laskelma

Valmis kuukausittainen arvonlisäverolaskelma

Valmis tilikartta

Oletuksena yleisimmät kirjausluokat (muokattavissa)

Tuloslaskelma

Automaattisesti kirjauksista laskeva vuosittainen tuloslaskelma (muokattavissa)

Selkeät raportit

Visuaalinen vuositasoraportointi tuloista ja kuluista (myös luokkien mukaan)

 Isoltan tiimi tukenasi

Me Isoltalaiset haluamme auttaa yrittäjiä keskittymään olennaiseen ja tekemään kestävämpää liiketoimintaa.

Olemme suomalainen vakavarainen ohjelmistoyritys ja kehitämme laskutusohjelmaa nimeltä Arkhimedes. Asiakkaanamme on yli 30 000 yritystä Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa ja Saksassa.

Tehtävämme on kysyä, kuunnella ja auttaa – ymmärtää aidosti mitä yrittäjä ajattelee.

Jäikö vielä askarruttamaan hankkiako kirjanpito palveluna vai tehdä itse?

Yhdenkertainen vs kahdenkertainen kirjanpito - milloin toiminimen täytyy tehdä kirjanpito kahdenkertaisena?

Toiminimen kirjanpidon pitämiseen yhdenkertaisena liittyy tiettyjä ehtoja. Mikäli toiminimen liiketoiminta ei pysy näiden ehtojen sisällä, on kirjanpito tehtävä kahdenkertaisena.

Tässä lainaus Verottajan sivuilta: Liikkeen- ja ammatinharjoittaja (toiminimi) voi pitää niin sanottua yhdenkertaista kirjanpitoa. Yhdenkertaista kirjanpitoa pitävien liikkeenharjoittajien on kuitenkin oikaistava kirjanpito verotusta varten suoriteperusteiseksi. Liikkeen- ja ammattinharjoittajien on kuitenkin pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa, jos kaksi kolmesta seuraavista toteutuu:

taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
liikevaihto tai sitä vastaava tuotto on yli 200 000 euroa
yrityksen palveluksessa on keskimäärin yli 3 henkilöä.

Lisätietoa aiheesta löytyy mm. Verohallinnon sivuilta

Lataa Excel pohja Kirjanpito palveluna 89 €/kk