Yhdenkertainen kirjanpito. Tekisinkö itse?

Kaikki aina sanovat, ettei kirjanpitoa voi tehdä itse ja kauhistelevat kuinka joku hölmöyksissään tekee oman kirjanpitonsa.

Ne kaikki ovat väärässä.

On ainakin pari tilannetta, jossa voi olla järkevä valinta tehdä kirjanpito itse. Toinen on silloin, kun yrityksesi tai yhdistyksesi on kirjanpidoltaan niin yksinkertainen, että samat tapahtumat toistuvat kuukausittain. Tällöin on opittavissa säännöt, joita noudattamalla yllätyksiä ei tule. Toinen on jos olet jo valmiiksi taloushallinnon ammattilainen ja tykkäät seurata yrityksesi taloutta tarkkaan.

  • Kun yrityksesi on kirjanpidoltaan yksinkertainen ja samat tapahtumat toistuvat
  • Jos teet töitä sivutoimisesti ja tilillä on vähän liikennettä
  • Jos haluat samalla oppia miten kirjanpito toimii
  • Olet tee-se-itse-mies tai -nainen.

Kuka saa tehdä yhdenkertaista kirjanpitoa?

Toiminimen ja nykyään myös liikkeenharjoittajan on sallittua tehdä yhdenkertaista eli maksuperusteista kirjanpitoa, kun korkeintaan yksi seuraavista ehdoista täyttyy.

  • Liikevaihto tai vastaava tuotto yli 200 000 euroa
  • Palveluksessa yli kolme henkilöä
  • Taseen loppusumma yli 100 000 euroa

Eli vaikka yksi ehdoista ylittyisikin, saat silti tehdä kirjanpitosi yhdenkertaisena. Ja saat tehdä sen itse. Kirjanpidon tekemiseen ei tarvita lupia tai tutkintoa. Sitäpaitsi yrittäjä ei ulkoista kirjanpitonsa mukana tilitoimistolle vastuutaan muutenkaan. Aina kun ulkoistaa jotain, josta on vastuussa, olisi hyvä osata tarvittaessa tehdä se myös itse.

Tehdessäsi yhdenkertaista kirjanpitoa sinun tarvitsee vain merkitä tulot ja kulut sille päivälle, kun rahat on saatu tilille.

Mielestämme jokaiselle yrittäjällä kuuluu olla käytössään toimivat ja sopivat työkalut. Helpottamaan yhdenkertaisen kirjanpidon tekemistä teimme maksuttoman kirjanpitopohjan (Microsoft Excel, Google Sheets, Open Office), jotta yrityksesi taloushallinto voisi olla vieläkin sujuvampaa. Kirjanpitopohjasta ominaisuuksina löytyy automaattinen kuukausittainen arvonlisäverolaskelma, valmis tilikartta, vuosittainen tuloslaskelma sekä selkeät raportit.

Miten tämä toimii käytännössä?

Yksinkertaisimmillaan voit ottaa yrityksesi tiliotteen kyseiseltä kuukaudelta ja kopioda sen pohjaan sellaisenaan. Sinun tarvitsee vain laittaa maksun päivämäärä ja tulo- tai kululuokka sekä suorituksen summa. Saat automaattisesti maksettavan arvonlisäveron. Näin saat veroilmoituksenkin helposti täytettyä, jolloin verottajakin pysyy tyytyväisenä. Saat myös kuukausikohtaiset raportit eri tuloista ja kuluista, jolloin pystyt seuraamaan yrityksesi rahavirtaa. Lisäksi tuloslaskelma koko vuoden osalta täyttyy automaattisesti kirjaustesi mukaan.

Kirjanpitopohja aloittelevalle yrittäjälle

Yhdenkertaisen kirjanpidon tekeminen ei ole koskaan ennen ollut näin helppoa. Sinun ei kannata maksaa kirjanpitäjälle, jos pystyt itsekin pienellä vaivalla hoitamaan asian. Samalla opit kirjanpidon perusteita ja pysyt paremmin mukana yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Voihan jopa käydä niinkin, että kirjanpidon tekeminen on mielekästä ja tuo mukavaa vaihtelua työpäivään.

Yhteystiedot

Isolta Oy
Keilaniementie 1
02150 ESPOO
info@isolta.fi

Isolta on osa Accountor-konsernin
FMS-ohjelmistoliiketoimintaa.

Apix Messaging | Ecom | eTasku | Accountor Finago | Financial Flow

Asiakaspalvelu

0207 181 710
info@isolta.fi
ma-to 9-16, pe 9-14

Usein kysytyt kysymykset