Kun tulee alallaan tarpeeksi osaavaksi, kannattaa tehdä töitä itselleen

Rakennusala on kiehtova. Alalla on enemmän yrittäjiä suhteessa työntekijöihin kuin melkein millään muulla toimialalla. Miksi? Ehkäpä Rakennus Ruissalo Oy yrittäjä Julius Ruissalo osaa valottaa asiaa oman tarinansa kautta.

Julius valmistui rakennusalalle vuonna 2006 ja perusti samantien oman toiminimen. Ensimmäiset 8 vuotta alalla meni puhtaasti aliurakointia tehden kaikenlaisissa rakennushankkeissa ja erilaisissa tehtävissä. Julius, miksi lähdit heti koulun penkiltä yrittäjäksi?

“Koin samantien, että haluan kehittää itseäni ja osaamistani parhaalla mahdollisella tavalla ja avata tien menestymiseen ja mahdollisuuteen kehittää osaamistani ja uraani niinkuin parhaaksi näen.”

Kokemuksen, arvostuksen ja itsevarmuuden kasvaessa oli aika vaihtaa yritysmuoto osakeyhtiöksi. “Rupesin ottamaan kokonaan omia projekteja pääurakoitsijana ja oli mahtava tunne nähdä, että asiakkaita riitti ja kalenteri täyttyi jopa 80 tuntisiksi viikoiksi, tässä kohtaa uskalsin todeta itselleni että on aika hankkia firmaan lisää osaavaa työvoimaa” Julius kertoo. Viimevuosina oleellisinta kuulostaakin olleen pitää tahti tasaisena ja olla haukkaamatta liian suuria projekteja yhtäaikaa.

Kuulostaa tutulta? Osaamisen ja tunnettuuden lisääntyessä työtä rupeaa riittämään ja voi itsekin valita millaista työtä tarjoaa? Näinhän se on monen muunkin alan yrittäjällä. Tutustutaanpa Juliukseen vielä hieman tarkemmin.

Kertoisitko hieman tarkemmin itsestäsi?

“Olen tällainen 31-vuotias kahden alle 10-vuotiaan pojan vuoroviikkoisä. Kun en tee töitä tai vietä aikaa lasteni kanssa, tulee aika paljon urheiltua. Suunnitelmissa on lähiaikoina palata suht. lyhyeksi jääneen vapaaotteluharrastuksen pariin. Kesäisin tulee kierrettyä useammallakin festivaalilla. Tänä kesänä Ruisrock, Saaristo-open, We love, ja huipennuksena Tomorrowland joka on yksi maailman suurimmista elektronisen musiikin festivaaleista.”

Tuohon on helppo samaistua. Väheksymättä ainutlaatuisuuttasi, saan sinusta kuvauksesi pohjalta hyvän käsityksen. Tavallisella tavalla epänormaali tyyppi, joka tykkää viettää aikaa lastensa kanssa, urheilla, kuunnella musiikkia ja pitää hauskaa.

Miksi sinusta tuli juuri oman alasi yrittäjä?

“Rakkaus lajiin on tietenkin kova, mutta ihan pelkästä rakkaudesta tätä ei tehdä.” sanoo Julius. Harvapa sitä perustaa yritystä, ellei koe alaa omakseen. Mutta mitä muuta? “Koin että ainoa tapa menestyä taloudellisesti omalla osaamisellani on perustaa yritys ja hakea kasvua” Julius täsmentää. Eli kun näit että pärjäät alalla, halusit ottaa vastuun omasta menestymisestäsi? “Jotakuinkin juuri näin”.

Mitä yrityksesi tekee ja keitä ovat sen asiakkaat?

Pääosin keskityn kahteen kohderyhmään tarjoten remonttipalveluita:

1. Taloyhtiöt / Isännöitsjät: Taloyhtiöiden vastuualueille kuuluvat vesivahinkokorjaukset, taloyhtiöiden saunatilat sekä muut pienet tai keskisuuret taloyhtiöiden remonttitarpeet.

2. Yritykset / yhdistykset / säätiöt / yksityishenkilöt, jotka omistavat sijoituskohteita kuten huoneistoja tai liiketiloja: Osittainen tai täydellinen remontointi pitäen laadun tietenkin hyvänä, mutta kustannustehokkuus mielessä. Näiden kohteiden on tarkoitus tuottaa rahaa, ja tästä syystä myöskin aikataulut pidettävä kurissa jotta tila olisi mahdollisimman vähän aikaa poissa tuottavasta toiminnasta.

Mistä pidät työssäsi eniten?

“Pakko mainita silti tuo vapaus, ehdottomana ykkösenä.” Julius toteaa salamana.

Mutta se on varmaan melkein kaikilla yrittäjillä yhteinen ilon aihe. Mitäs muuta?

“Suurinta iloa saan siitä kun monien asiakkaiden kanssa jo yhteistyön alkumetreillä huomaan alkavani nauttimaan suurta luottamusta töiden hoitamisen suhteen aikataulullisesti sekä budjetillisesti oikein, minuun / yritykseeni kohdistuvaa luottamusta ei ole koskaan petetty eikä tulla koskaan pettämään!”

Vau! Tuo on hyvin sanottu. Yrittäjä ilostuu saavuttamastaan luottamuksesta. Ei siksi, että se toisi liikevaihtoa (vaikkakin epäilemättä tuo) vaan siksi, että se osoittaa tekemisen laadun.

“Suurta iloa tuottaa myös se kun saan kohdata erilaisia asiakkaita erilaisine vaatimustasoineen ja räätälöidä yritykseni toimintamalleja kohtaamaan yksilöllisesti jokaisen asiakkaan toiveita.”

Tykkäät siis haasteista. Eli siitä, että sama ratkaisu ei sovi jokaiselle asiakkaallesi. Joudut pysymään valppaana. Homma pysyy monipuolisena.

Mitä haasteita olet onnistunut jo ratkaisemaan yrityksessäsi, joita toivot muiden osaavan välttää?

“Epävarmuus tulevasta. Kun on laaja asiakaskunta ja hoitaa kaikki työt hyvin niin vaikka kalenterit ei olisi pitkälle matkalle täynnä, sitä on oppinut jo ajattelemaan että kyllä niitä töitä tulee tasaisesti lisää, välillä toki enemmän ja välillä vähemmän, mutta tähän asti ainakin on tullut, kiitos siitä.”

Miten Isolta on voinut olla apunasi yrittäjyydessä?

“Isolta mullisti positiivisessa mielessä konttorihommani päälaelleen, olin koittanut paria eri laskutusohjelmaa mutta kokenut niiden olevan raskaita ja kivikautisia ja täten aina palaten itse tehtyihin taulokkolaskuihin, Isoltan kokeilemisen aloittaminen ei ollut ollenkaan suuri kynnys ja hetken kokeiltuani ei ollut kahta kysymystäkään ettäkö palaisin taulukkolaskuihin, kaikki tarvittavat ominaisuudet yritykseni pyörittämiseen, kehitystyötä tehdään kokoajan ja sen on huomannut, fiksua asiakaspalvelua saa aina kun tarvitsee ja omatkin kehitysehdotukset on otettu vastaan.”

Kiitos haastattelusta, Julius!

Julius Ruissalo

Rakennus Ruissalo http://rakennusruissalo.fi/