Toimitusjohtajan tervehdys

Verkkolaskulaki 2020, tätä kuuluu nyt monelta suunnalta. Siinä on todella asioita, jotka koskettavat meitä kaikkia pienyrittäijä. Palataan siihen myöhemmin.

Kun vuosituhannen alussa rakentelimme laskutusohjelman ensimmäisiä versioita ja pystytimme yritystämme, verkkolasku vilisi käsitteitä: XML, SOAP-kehys, Finvoice jne. “Tämä ei ole pienyrittäjälle”, oli luonnollinen ajatus.

Emme kuitenkaan luovuttaneet. Visiomme oli jonkinlainen pienyrittäjän systeemi, jossa laskut liikkuvat reaaliaikaisesti yritykseltä toiselle. Mitään ei tarvitse manuaalisesti näpytellä, laskut eivät katoa, kirjanpitoon menee aina oikea tieto.

Siitä on nyt tasan 12 vuotta aikaa, kun verkkolaskutus avattiin Isoltan asiakkaille, tästä löytyy itse asiassa vielä uutinenkin: https://www.is.fi/digitoday/art-2000001556880.html. Tavoitteena oli “mullistaa” tämä kenttä, tuoda verkkolaskut kaikille yrittäjille. Kenttä mullistuikin, mutta tietysti muutokset ovat olleet hitaampia kuin aluksi unelmoitiin.

Nyt olemme hypänneet tulevaisuuteen. Visio verkkolaskuista ei ole muuttunut, mutta lähempänä sitä ollaan. Viime vuonna vähän yli 9000 eri pienyrittäjää lähetti Isoltasta yhteensä yli 350 000 verkkolaskua.

Verkkolaskujen vastaanotto Procountor Solossa ja Accountor Go:ssa

Kesällä 2018 aloitimme valtaisan projektin. Verkkolaskut oli alunperin rakennettu julkishallinnon ja isojen yritysten tarpeista. Hyödyt pienyrittäjälle olivat pienemmät – ja tämän halusimme muuttaa. Miltä kuulostaisi sellainen systeemi, että pienyrittäjä saisi laskunsa suoraan laskutusohjelmaansa, josta se menisi maksuun ja kirjanpitoon “nappia painamalla”.

Rakensimme Isoltan päälle kaksi tuotetta – tai Isolta synnytti kaksi lasta, kuten tapaamme sanoa: Procountor Solo ja Accountor Go. Kummassakin on ihan sama, Isoltaan pohjautuva ohjelmisto. Molemmat ovat ohjelmistoja, joilla voi hoitaa koko kirjanpidon. Erot ovat siinä, että Procountor Soloa voi käyttää minkä tahansa tilitoimiston kanssa kun taas Accountor Go:ssa taustalla on Accountor-niminen tilitoimisto. Kummassakin on taustalla aina ihminen – sähköiset työkalut helpottavat arkea mutta eivät korvaa ihmistä.

Sama ohjelmisto mutta myös samat ihmiset: kaikissa näissä tuotteissa, Isoltassa, Procountor Solossa ja Accountor Go:ssa on Isoltan tutut ihmiset puhelun tai viestin päässä.

Verkkolaskun lähettäminen Procountor Solossa ja Accountor Go:ssa onnistuu kuten Isoltalla– sama käyttöliittymä, sama helppous. Uutta on laskun vastaanotto. Lasku tulee automaattisesti ohjelmaan, jossa sitä voi tarkastella ja hyväksyä maksuun. Kun lasku on maksettu, se menee automaattisesti kirjanpitoon, jossa kirjanpitäjä saattaa lisätä siihen vielä omia merkintöjään. Sama lupaus, kuin oli jo 12 vuotta sitten: aikaa ja rahaa säästyy.

Verkkolaskulaki 2020

Nyt siihen verkkolaskulakiin. Eikö verkkolaskun pitänyt olla jo valmis, mihin uutta lakia nyt tarvitaan? Mitä se tarkoittaa pienyrittäjän näkökulmasta?

Julkiset tahot ja isommat yritykset ovat jo pitkään pyytäneet tai vaatineet verkkolaskua. Nyt tämä kirjoitetaan ihan lakiin, ja oikeus vaatia laskut verkkolaskuna koskee jatkossa myös pienyrityksiä (kunhan liikevaihto on yli 10 000 € vuodessa).

Eli kun päätät, että jatkossa otat vastaan verkkolaskuja (esim Procountor Solo tai Accountor Go -tuotteilla), voit velvoittaa toimittajiasi lähettämään laskut verkkolaskuina – laskua, joka ei tule verkkolaskuna, ei tarvitse maksaa!

Ei uusi laki sentään velvoita, että pitäisi alkaa ottaa laskut vastaan vain verkkolaskuina. Eli paperille tulostetut laskut ovat edelleen aivan lainvoimaisia. Voit itse päättää, koska on hyvä ajankohta ottaa seuraava sähköistämisen askel.

Sen sijaan laki kyllä velvoittaa, että verkkolaskut pitää pystyä lähettämään tietyssä muodossa. Esimerkiksi laskun vastaanottaja voi vaatia, että vaikkapa tilausnumero on tietyssä kentässä. Tässä astuu Isolta (ja siis myös Procountor Solo ja Accountor Go) estradille. Me varmistamme, että saat verkkolaskut jatkossakin perille nappia painamalla, ilman erityistä ajatustyötä.

Onnea ja menestystä alkaneelle vuodelle ja vuosikymmenelle,

Terv. Mikko Ilomäki

Toimitusjohtaja

Isolta Oy