10 yleisintä laskutusmokaa – näin vältät ne | Ammattilaisten vinkit

Oletko sinäkin ikuinen laskutusvirheiden tekijä? Monet meistä kamppailevat laskutusmokien kanssa, mutta ei hätää, sillä apua on saatavilla! On aika lopettaa virheiden tekeminen ja aloittaa laskuttaminen ammattilaisen tavoin.

Älä enää anna laskutusvirheiden hidastaa rahavirtaasi – seuraa näitä vinkkejä ja vältä yleisimmät sudenkuopat!

1. Virheelliset laskun tiedot

Varmista aina, että vastaanottajan tiedot ovat oikein ja että lähetät laskun oikeaan osoitteeseen. Myös verkkolaskuosoitteen tarkistaminen kannattaa, sillä väärään paikkaan lähettäminen ei ole koskaan hauskaa.

2. Väärä lähetystapa

Muista kysyä asiakkaalta, miten hän haluaa laskunsa vastaanottaa. Jos et lähetä laskua asiakkaan toivomalla tavalla, saatat joutua ongelmiin verkkolaskulain kanssa. Yleinen moka on myös tallentaa lasku PDF-muotoon – sitä koskaan lähettämättä.

3. Juokseva laskun numerointi

Kirjanpito vaatii juoksevaa numerointia, joten älä käytä samaa laskunumeroa koko tilikauden ajan. Ja muista tarkistaa kirjanpitolaki tässä asiassa.

4. Lähetetyn laskun muokkaaminen tai poistaminen

Tämä voi aiheuttaa harmaita hiuksia, mikäli lasku on jo singahtanut asiakkaalle asti. Älä koskaan muokkaa laskua, vaan tee ennemmin hyvityslasku. Muuten saatat joutua tekemisiin viranomaisten kanssa.

5. Liian lyhyt viitenumero

Pankit eivät hyväksy alle neljän numeron viitenumeroita. Laskun numero kannattaa olla esim. 101.

6. ALVin kanssa sekoilu

ALVin kanssa pähkäily voi aiheuttaa hikeä ja kyyneleitä. Kannattaa tuplatarkistaa arvonlisäverot ja mitä laskutat asiakkaalta. Matkakulut ovat joskus alvillisia, joskus alv 0.

7. Käänteinen arvonlisävero

Käänteinen arvonlisävero ja ALV 0 ovat eri asioita. Rakennusalalla yleinen käännetty arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa sitä, että palvelun myynnistä verovelvollinen on ostaja.

Katso video ja lue lisää aiheesta!

8. Puuttuvat vastaanottajan tiedot

Varmista aina, että laskussa on vastaanottajan osoitetiedot ja Y-tunnus. Muuten et voi laittaa laskua perintään.

9. Saatavien seuranta

Älä luota sokeasti siihen, että asiakkaasi maksaa laskunsa ajoissa. Käytä esimerkiksi Isoltan Maksuvalvontapalvelua, joka auttaa sinua seuraamaan saataviasi ja muistuttamaan asiakkaitasi maksamaan laskunsa ajoissa.

10. Laskun lähettämättä jättäminen

Jos lähetät paperilaskun, varmista aina, että lasku on lähtenyt. Muutoin saatat unohtaa laskuttaa asiakkaasi ja menettää ansaitsemasi rahat. Toki laskuttaessasi sähköisesti, on laskun tila tarkistettavissa parilla älypuhelimen näpäytyksellä.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua välttämään yleisimmät laskutusvirheet ja laskuttamaan ammattimaisesti.