Opas laskutukseen ja taloushallintoon

Haluamme, ettei sinun urasi yrittäjänä ole yhtä vaikeaa kuin meillä aikoinaan. Tämä opas antaa sinulle hyvän katsauksen yrityksen markkinoinnista, myynnistä sekä taloushallinnosta. Olemme oppineet paljon 15 vuoden aikana toimiessamme kymmenien tuhansien aloittavien yrittäjien kanssa.

Tässä oppaassa jaamme sinulle parhaat vinkkimme yrittäjyyteen sekä haastattelemme asiantuntijoita.

Tuotteistus ja markkinointi

Tuotteistus on vastaus kysymykseen ”Mitä asiakkaani minulta ostavat?”. Selkeä tuotteistus helpottaa sinulta ostamista ja tehostaa omia toimenpiteitäsi. Mutta miten tehdään selkeä tuotteistus? Markkinointia on kaikki kohtaamiset yrityksesi ja kohdeyleisösi välillä. Miten markkinointia tulisi suunnitella?

Myynti

Luulisi, että asiakkaiden löytäminen on vaikeampaa kuin mitä se oikeasti onkaan. Toimita ratkaisuja joita asiakkaasi myyvät myös mielellään seuraaville. Ja ne ensimmäiset asiakkaat? Pidä rima alhaalla ja leuka rinnassa. Aloita tutuista ja puolitutuista. Toimita hiukan enemmän kuin mitä lupasit.

Asiakassuhteet

Mistä tiedät paljonko asiakkaasi luottaa sinuun? Varmimmin siitä, että hän ostaa sinulta. Ostaminen ilman riittävää luottamusta olisikin mahdotonta. Mitä arvokkaampi ja asiakkaallesi tärkeämpi tuotteesi tai ratkaisusi on, sitä enemmän luottamusta sen ostaminen vaatii. Kun tarvittava luottamuksen taso saavutetaan, syntyy ostopäätös. Joka kerta.

Laskutus

Lasku on yksinkertaisesti asiakirja, jolla asiakkaalta pyydetään rahaa. Laskutuksessa on kuitenkin otettava huomioon asiakaskokemus, verottajan vaatimukset sekä oma tarve varmistaa rahan saaminen. Lasku on samalla myös perusta kirjanpidon tekemiseen. Hyvä laskutusohjelma auttaa kaikissa näissä asioissa.

Uusi verkkolaskulaki astui voimaan 1.4.2020. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaanne voivat jatkossa vaatia kaikki laskunsa verkkolaskuina. Lisätietoa verkkolaskulain muutoksesta ja mitä verkkolaskutukseen siirtyminen vaatii.

Taloushallinto

Raha on yritykselle kuin ilmaa, jota yrittäjä hengittää tai kasvun mahdollistavaa vettä, joka yrityksen tilille sataa kun myynti toimii. Myyntisaatavan vastapuoli on ostovelka eli se, mitä olet ostoistasi velkaa.

Kirjanpito

Sinun tulisi valita itsellesi viisi liiketoiminnassasi päivittäin tai ainakin viikottain seurattavaa asiaa. Tiedät jo varmasti tässä vaiheessa, että jokaisella yrittäjällä on kirjanpitovelvollisuus ja vastuu yrityksensä kirjanpidon järjestämisestä. Jos et, niin opit sen juuri.